A Kéknyelű a Badacsonyi borvidék zászlóshajója, ősi magyar fajta, amely az egész világon egyedül kizárólag csak itt, ezen a borvidéken, elsősorban a Badacsony déli oldalán terem jó bort, ahol a szőlőfürtöket a Balaton vízgőzei érlelik. Keveset terem, de minősége felülmúlhatatlan. Az 1867-es párizsi világkiállításon drágábban kelt el Ranolder János veszprémi püspök Kéknyelűből készült bora, mint a hatputtonyos Aszú.
A Kéknyelű a borok királynője. Nőiesen érzékeny, egyedisége, hogy szemben a szőlők hímnős virágaival csak nővirágja van, amit a szél poroz be, vagy beporzóként semleges ízvilágú szőlővel poroztatják be. (Budai zöld, Rózsakő)
A Kéknyelű kényes fajta, nehezen porzódik, keveset terem. Különlegessége miatt mindig csak igényeseknek érte meg termeszteni. Ezért úri szőlőnek is nevezik.
Története: 18. sz. óta vannak írott források, és mindig szuperlativuszokban írtak róla. A filoxéra járvány után jelentősen visszaszorult a termőterülete, csak nagybirtokon érte meg foglalkozni vele (pl. Esterházy herceg és Ibos Ferenc birtokán), a két világháború között mindössze 5-6 termelőnél jelent meg kereskedelemben. A szocialista tervgazdálkodásnak útjában volt a Kéknyelű, még a fajtagyűjteményt is kivágták, alig sikerült néhány ezer tőkét megmenteni. A rendszerváltás után ezekből nyerték a minőségi szaporító anyagot. Ma kb. 43 hektáron terem Kéknyelű a Badacsonyon, és a helyi borászok feladatuknak tekintik, hogy óvják és megőrizzék ezt az egyik legnemesebb fehér bort adó magyar szőlőt.
A Kéknyelű jelentősége felmérhetetlen. Ez a bor maga a badacsonyi identitás. 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba, Hungaricummá történő minősítése folyamatban van.
The World of Fine Wine, 12. August 2024 from Sarah Marsh MW
“….As far as we know,” says Bàlint “the first documentation dates from 1799 by Pál Kitaibel, a botanist and chemist, who mentioned Kéknyelű as the second most-planted variety in the region.” He goes on to explain, “Prior to 1850, all vineyards were mixed plantations. More than 40 varieties were planted on Badacsony Hill, however Kéknyelű was the second most widespread covering around 50ha (124 acres). From the 1850s, single-variety plantations increased rapidly with Kéknyelű becoming, from a quality perspective, one of the three most important varieties until just after WWII. It declined rapidly to just 5ha (12.4 acres) by the mid-1960s and 1ha (2.47 acres) around 1990.”
As Bàlint goes on to recount, “Kéknyelű was planted mainly in the vineyards of the nobility and the church. Being functionally female it is very prone to millerandage and in those times it was goblet-trained on stakes resulting in even lower yields. It needs the best vineyards with abundant water supply, good sun exposure, and warmth that are free from spring and fall frost, as it is very sensitive to droughts, but matures very late. And with very thick skins the volume of pressed juice is also small. That’s why everyday, mostly poor, growers couldn’t afford to cultivate it.”
As a single-sex variety it must be co-planted with another variety to pollinate it, usually Budai Zöld, sometimes Rózsakő, which must be harvested and made separately. Moreover Kéknyelű was planted with a labor-intensive density of 10,000 vines per hectare up to a seriously squashed 20,000 vines per hectare on the steep and narrow terraces. No wonder these vineyards were swept away in the Communist era, bulldozed in 1967 to make way for broad sweeping terraces planted on 4.5m (15ft) spacing to be workable by large tractors and meet the required yield of 6kg (13 pounds) per vine. This altered the soil profile, by bringing topsoil from above. Even the Research Institute of Wine and Oenology on Badacsony Hill was ordered to replant Kéknyelű with oranges.
It survived only because growers were allowed to keep 0.1ha (0.25 acres), but its struggle for survival continued. In 1986 it was almost polished off by a vicious frost. After which, just the three small parcels remained. ….
full text: https://worldoffinewine.com/news-features/wine-hungary-keknyelu